Слободна уметност

На форуму ће бити приказане књиге и њихови описи. Оставите своје мишљење, и напишите укратко о књизи коју сте прочитали


You are not connected. Please login or register

Оноре де Балзак "Чича Горио"

Go down  Message [Page 1 of 1]

MrRope95

avatar
Admin
У пансиону госпође Вокер"Чича Горио" је Балзаково дело у којем он верно и без улепшавања приказује париско друштво које је изгубило свој морал, достојанство и поништава све што је људско, ради обичног жутог метала. Дао је реалну слику чија је девиза "обогаттити се", и ући у високо друштво под сваку цену.
Најдоминантнији и један од главних ликова у овом делу јесте новац, покретач свих дешавања и онај којем су сви били подређени. Поред њега ту су и чича Горио и Ежен де Растињак, суседи чији се путеви укрштају, те долази до њиховог зближавања. Чича Горио је бивши фабрикант који се лукаво обогатио за време револуције. Након смрти жене он сву своју љубав и пажњу посвећује ћеркама, Делфини и Анастазији. Сваку њихову жељу и хир он би испунио, обезбедио им је мираз и удао их је у аристократске породице. Све што је имао и што је било вредно он је продао, чак би и срце своје дао само да су њих две срећне и задовољне. Горио је новцем покушао да купи њихову љубав, али када је новац нестао оне су га заборавиле, окренуле му ледја и почеле да га се срамоте. Срце му се цепа, боли га и осећа као да су се над његовим животом надвили вечити мрачни тамни облаци. Упознавши Ежена, младића доброг и чистог срца, Горио осећа да има подршку и да није сам на овоме свету. Растињак је дошао у Париз, како би се обогатио својим радом и трудом, али видевши какво је париско друштво он схвата да богатство и морал никако не иду заједно. Чича горио у њему види свог сина и некога са ким може да подели сву патњу и бол. Горио стари, вене, његово "сунце" залази и на самрти схвата да је погрешио јер је ћеркама све пружио, а оне су га упропастиле и нису знале да га цене. Жели да их последњи пут види и пољуби, али схвативши да оне неће доћи каже: "Треба умирати да би знао шта су деца". Он јадикује над својим животом, постао је нико и ништа, умреће као пас и то му је хвала за све што је учинио. Од огоромне туге и камена који му се створио на срцу Горио умире и за собом оставља једино биће које га је искрено волело, Ежена де Растињака. Растињак је тужан, разочарам и огорчен и заједно са "оцем" он сахрањује и своју сузу, оног доброг и поштеног Ежена и све што је лепо на овом свету.Приклања се лошем и поквареном друштву.
Ово Балзаково дело сачињено је иронијом, показује нам лице и наличје живота и потврђује пословицу: "Није злато све што сја".

http://freeart.ml/

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum