Слободна уметност

На форуму ће бити приказане књиге и њихови описи. Оставите своје мишљење, и напишите укратко о књизи коју сте прочитали


You are not connected. Please login or register

Јован Стерија Поповић "Кир Јања"

Go down  Message [Page 1 of 1]

MrRope95

avatar
Admin
"Кир Јања"-негативни јунак
У делу "Тврдица" у први план су стављене најгоре људске особине које човек уместо да сузбија он их поспешује и због тога пропада, у сваком смислу те речи.
 Кир Јања је трговац који се обогатио зеленашењем и због тога стекао углед у друштву. Живи у наизглед срећној породици која је све осим тога, млада жена Јуца која се удала за њега само због новца, новац ни не добија. Између љубави младића којег је волела и богатог кир Јање она бира новац, не слутивши да ће јој то донети несрећу. Кир Јања је порочан, саможив, човек без морала, а уз то је и кукавица. Новац је постао његов порок због којег жртвује и себе и своју породицу. Толико се одао тврдичлуку да је почео да штеди и на важним стварима, што му је донело више штете него користи. Пример за то јесте када му се срушила штала и побила коње само зато што претходно није хтео да да новац за њену поправку. Као и у свему и при одабиру слуга је био шкртица, јер је радије бирао оне који нису тражили новац, па макар то били и стари и наглуви људи попут Петра. Неповерљив је према људима и једино што га чини срећним и задовољним јесте сандук пун "лепих жутих дуката." Толико је опседнут дукатима па их стално пребројава и разговара са њима као да су људи. јања због свог тврдичлука запоставља породицу, која је топло уточиште сваком човеку. Велики је материјалиста и све гледа кроз богатство, а ни не схвата колико је уствари сиромашан човек јер нема пријатеље и полако губи поверење своје породице. Врхунац његове шкртости и похлепе јесте када је своју ћерку Катицу обећао за жену човеку својих година само зато што овај није тражио никакав мираз. Љубав према новцу му је прерасла у болест, јер је покушавао да нађе начин да му и после смрти нико не узме новац. Све Јањине снове о идеалном недодирљивом богатству порушио је Мишић узевши му ћерку и сво богатство. Јања, негативни јунак ове комедије не мења се ни када остаје сам већ само жали за својим жутим дукатима.
  Сви смо ми понекад шкртице и имамо Јањине особине, али не смемо дозволити да нам оне постану опсесија и наши "зли господари."

http://freeart.ml/

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum